Matbröd

Kalljästa limpor

DSC_0082

6 dl vatten
2 dl naturell yoghurt
50 g jäst
2 1/2 tsk salt
2 msk farinsocker
4 msk olivolja eller matolja
8 dl dinkelmjöl fullkorn
11 dl vetemjöl special

Garnering:
dinkelmjöl

Häll kallt vatten och yoghurt över jästen som smulats ner i en bunke. Rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt salt, farinsocker och olja. Blanda ner mjölsorterna och arbeta samman till en smidig deg. Klicka upp degen i två smorda formar (1 1/2 liters), släta till degytan med vattensköljda händer. Lägg in formarna i större plastpåsar som fylls med så mycket luft att inte plasten lägger sig på degen. Ställ kylskåpskallt att jäsa över natten.

Nästa morgon sätter du ugnen på 250 grader. Tag fram bröden ur påsarna och låt dem stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Strö över lite dinkelmjöl och snitta bröden med en vass kniv. Ställ in dem i nedre delen av ugnen och sänk genast värmen till 200 grader. Grädda ca 30-35 minuter. Stjälp upp de nybakade bröden ur formarna och låt dem gärna kallna utan bakduk, så behåller de sin spröda yta.

02 februari 2011


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept