Bak

Morotsbröd med solroskärnor & rågkross

3 limpor

 
5 morötter
1 paket jäst
2 dl solroskärnor
1,5dl rågkross
ca 1 msk sirap
5 dl ljummet vatten
1 liten nypa flingsalt
ca 17 dl vetemjöl
 
Riv morötterna fint. Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt sedan morötter, rågkross, salt, solroskärnor och sirap. Rör om och tillsätt sedan mjölet och arbeta samman tills degen blir smidig.
Låt sedan degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter. När degen jäst klart, sätt på ugnen på 225 grader och arbeta degen på mjölat bakbord. Dela sedan degen i tre lika stora delar. Ta fram brödformar (om du har några) och smöra och mjöla dem (eller täck med bakplåtspapper) och fyll formarna med degen. Låt dom jäsa i 30 minuter.
Snitta ett valfritt mönster i degen och pensla med vatten. Pudra över med mjöl och ställ in i ugnen i ca 40 minuter. Glöm inte att titta till dem så att de inte bränns vid.


22 mars 2013


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept