Bak

 

 Limpa med havregryn och rågflingor



150 gram havregryn
150 gram rågflingor
75 gram havrekli
1 000 gram vatten
50 gram jäst
100 gram smör & rapsolja
30 gram salt
100 gram mörk brödsirap
1 250 gram vetemjöl special
25 gram ljus sirap
50 gram vatten
50 gram havregryn

Häll havregryn, rågflingor och havrekli i degblandaren. Koka upp vattnet och slå över. Blanda väl och låt svalna till 37 grader.
Smula i jästen och blanda så den löser sig. Blanda i smör & rapsolja, sirap och mjölet. Kör maskinen 8 - 10 minuter. Justera ev med mjöl eller vatten för att få bra konsistens på degen. Tillsättt saltet och kör ytterligare 2 minuter. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, 30 - 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 3 lika stora delar. Knåda de lätt. Forma till limpor och låt jäsa på bakpappersklädd plåt (eller i korgar) till dubbel storlek, 30 - 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader och placera en värmetålig skål (eller 1-gångs aluminiumform) nederst i ugnen.
Blanda ljus sirap och vattnet. Pensla limporna och strö över havregryn.
Koka upp 1 - 2 dl vatten och häll i skålen. Grädda limporna i ca 35 minuter i nedre delen av ugnen. Spreja gärna in vatten 2 - 3 gånger under tiden för att få en fin skorpa. Täck ev med aluminiumfolie om limporna blir för mörka.
Låt svalna på galler utan bakduk för knaprig skorpa och med bakduk för mjuk skorpa.
 


 


27 november 2014


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept