Bak

 Mustiga rågkakor


4 st

25 g jäst; ev för söta degar
5 dl vatten; 37 °
25 g smör; eller margarin , rumsvarmt
2 msk mörk sirap
1 msk ättikssprit
1 1/2 tsk salt
2 tsk hel kummin
275 g grovt rågmjöl
500 g rågsikt

Smula ner jästen i en bunke. Häll över det fingervarma vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Klicka i matfettet och tillsätt de övriga ingredienserna men spar 1 dl rågsikt till utbakningen. Arbeta degen 3 minuter med maskin eller 6 minuter för hand (ta ev mer mjöl). Låt degen jäsa övertäckt med bakduk till dubbel storlek, ca 40 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bakbord och dela den i lika stora delar, en per rågkaka. Rulla till runda bullar. Kavla eller platta ut dem med handen till ca 18 cm i diameter direkt på bakpappersklädda eller smorda plåtar. Nagga kakorna med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk ca 45 minuter eller tills de ser lätta och porösa ut. Grädda mitt i ugnen i 225°, 12-15 minuter. Pensla kakorna med vatten efter gräddningen och låt dem svalna på galler under bakduk.

 



02 mars 2015


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept