Bak

 

Pepparkakor från Råneå

 


Ca 100 st

200 g rumsvarmt smör
5 dl strösocker, 440 g
1 1/2 dl mörk sirap
2 dl vispgrädde
Finrivet skal av 1 citron
1/2 dl pressad citron
10 dl vetemjöl, 600 g
1 1/2 msk bikarbonat
2 msk mald ingefära
ev 1 tsk finstött kardemumma


Rör smör och socker tills det blir ljust och poröst.
Tillsätt sirap, grädde, citronskal och citronsaft.
Blanda vetemjöl, bikarbonat, ingefära och ev kardemumma.
Rör ner det i smeten. Låt degen vila i kylskåp några timmar eller tills det går att rulla kulor av degen.
Sätt ugnen på 125°.
Rulla små kulor av degen och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Lägg dem inte för tätt för de flyter ut väldigt mycket. Grädda mitt i ugnen 30–35 minuter tills de får en vacker ljusbrun färg.
Klicka nedan för att skriva ut receptet på svt.se/recept.
 



12 februari 2016


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept