Bak

Franskbröd med dinkel

 



3 bröd

1 kg Kungsörnen Siktat Dinkelmjöl
50 g (1 pkt) jäst
5½ dl vatten, 37°C (fingervarmt)
50 g smör eller margarin, rumsvarmt eller flytande
2 tsk salt

Smula ner jästen i en degskål. Häll över vattnet och rör om. Klicka i fettet och tillsätt salt. Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.
Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 30 minuter.
Arbeta ner degen i maskinen eller knåda den lätt på mjölat bakbord.
Dela degen i 3 delar och forma dem till limpor. Lägg limporna på plåt med bakplåts- papper eller tryck ner dem i smorda 1½ liters formar.
Jäs under bakduk, 30–40 minuter.
Värm ugnen till 225°C.
Pensla bröden med vatten och gör några snitt med en vass kniv.

Grädda i nedre delen av ugnen, 25–30 minuter. Låt brödet svalna på galler utan bakduk. Om du vill ha mjuk skorpa – under bakduk.



29 januari 2017


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept