Bak


Limpa med potatis och morötter
 



25 g färsk jäst
4 dl vatten
ca 1-2 medelstora kokta skalade potatisar
ca 1 tsk brödkrydda
3 morötter (fin rivet)
1 ½ tsk salt
ca 3-4 msk honung
1 dl grovt rågmjöl
3 dl grahamsmjöl
ca 9 dl vetemjöl special
(ett par nävar russin är även gott att blanda i !!!)

Smula ner jästen i en degbunken. Värm vattnet till 37 grader. Häll vattnet över jästen och rör om så att den löser sig. Mosa potatisen . Rör ner potatis, brödkryddan, salt, honung, rågmjölet och grahamsmjölet. Arbeta ner det mesta av vetemjölet och arbeta degen ca 5 minuter.
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
Arbeta ner degen i bunken. Ta upp degen på mjölad bänk och arbeta den smidig med resten av mjölet. Dela den i 4 lika stora bitar och forma de som du vill ha de. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Jäs dem övertäckta med bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.


 



11 augusti 2017


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept