Bak


 

 


Havrerutor/Havrekakor

 







2½ dl smält smör eller margarin (250 g)
3 dl strösocker
6 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 msk sirap
3 msk grädde, mjölk eller vatten

Havrerutor eller havrekakor blir en sats havrerutor lagom för en långpanna. Du kan också baka runda havrekakor.



Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla ingredienserna till en jämn kakdeg.
Tryck ut kakdegen till en centimeters tjocklek på smörpapper på en plåt (långpanna med höga kanter). Eller baka runda havrekakor genom att rulla små bollar i storlek som en valnöt och sedan placera med 5 cm avstånd på bakplåtspapper. Platta till dem lätt med en gaffel.
Grädda havrerutorna eller havrekakorna i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter tills havresmeten börjar få färg.
Ta ut havrekakorna och låt dem svalna något.
Bakar du runda havrekakor kan du bara lägga över dem på en bricka eller fat att kallna. Och sedan ev. baka nästa omgång.
Skär upp rutor när havrekakan ännu är varm. Kakorna stelnar när de svalnar. Förslagsvis kan du kan skära havrekakorna i trianglar eller rutor ca 6x6 cm stora.
Låt havrerutorna kallna och stelna på plåten
 


23 januari 2018


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept