DESSERTER

 

Aniskokta päron med mandelgrädde och kolasås

4 fasta päron
8 dl vatten
2 1/4 dl socker
5 stjärnanis
skal och saft av 1 citron
Mandelgrädde:
100 g mandelmassa
1 dl vispgrädde
1 dl matlagninsyoghurt
1 msk pressad citronsaft

Kolasås:
2 dl vispgrädde
½ dl strösocker
1 msk sirap
1 msk kakaopulver
1 tsk vaniljsocker

Häll vatten och socker i en kastrull. Tillsätt stjärnanis, det yttersta gula av citronskalet och pressad citronsaft. Låt det koka upp.
Skala päronen och låt stjälkarna vara kvar. Lägg päronen direkt i lagen för att minska brunfärgningen. Koka päronen på svag värme tills de mjuknar ca 10-25 minuter, beroende på päronsort och storlek.
Tag päronen från värmen och låt dem svalna i lagen.
Riv mandelmassan fint. Vispa grädden. Rör samman alla ingredienserna till mandelgrädden. Ställ den i frysen ca 1 timme före serveringen.
Blanda samman alla ingredienserna till kolasåsen i en tjockbottnad kastrull. Låt såsen sjuda under vispning i ca 5-8 minuter, tills såsen är lagom tjock och simmig. Låt såsen bli kall. Rör i den då och då.
Fördela den halvfrusna mandelkrämen i botten på 4 portionsglas. Ställ päronen i grädden och ringla över kolasås. Bjud genast.

 

lördag, 12 mars 2011

Surfat in på denna sida? Jag har mer recept