VARMRÄTTER


Kalkon8 pers


Köper du fryst kalkon tänk på att det tar cirka 2 dygn att tina den i kylskåp, vilket är bättre än i rumstemperatur.


1 kalkon (ca 4 kilo)
1+2 tsk salt
1/2 tsk nymald vitpeppar
2 msk smält smör
1 paket bacon (140 g)


Fyllning:
4 skivor vitt torrt bröd
ca 1 ½ dl kycklingbuljong
1 paket bacon (140 g)
1 gul lök
15 kärnfria katrinplommon
2 äpplen
1 ägg
1 tsk timjan
salt och peppar


Sås:
skyn + vatten till 8 dl
2 1/2 dl rött portvin
ca 1 ½ msk maizena majsstärkelse


Rödkål:
750 g rödkål
2 äpplen
2 lökar
2 dl glögg
2 msk vinäger


Tillbehör:
Brysselkål
Klyftpotatis

1. Sätt ugnen på 150°.
2. Salta kalkonen inuti med 1 tsk salt.
3. Fyllning: Finfördela brödet i matberedare eller riv det och blöt upp det med buljongen. Skär bacon fint och stek det i panna utan fett. Hacka löken och låt den fräsa med. Tärna äpplena och
plommonen, tillsätt dem och det uppblötta brödet. Vispa samman och tillsätt ägget. Smaka av med timjan, salt och peppar.
4. Fyll kalkonen och sy igen eller fäst med tandpetare. Täck bröstet med baconskivor och bind om med bomullssnöre, så att lår och vingar ligger tätt mot kroppen.
5. Pensla med smält smör och salta och peppra runt om. Lägg kalkonen med sidan upp i en ugnslångpanna och stek ca 45 min. Pensla med skyn och vänd kalkonen och stek på andra sidan ca 45 min. Lägg den sedan med bröstet upp, pensla med skyn och stick i en termometer i tjockaste delen av bröstet. Ta ev bort baconet mot slutet av stekningen. Stek tills bröstköttet är 68º. Bryt loss vid lårfästet och skär av låren. Flytta över låren till en ugnssäker form och stek vidare tills de är 80º.
6. Skölj ur långpannan med vatten till ca 8 dl, häll det i en kastrull. Tillsätt portvin och ca 20 min utan lock. Red av med maizena utrörd i vatten. Smaka av med salt och peppar.
7. Rödkål: Strimla rödkålen, klyfta lök och äpplen. Fräs alltsammans i smör. Häll på glögg och koka ca 25 minuter tills kålen mjuknar. Smaka av med salt och peppar.
8. Koka brysselkålen i lättsaltat vatten ca 7 minuter. Spola av den i kallt vatten om den inte ska serveras direkt.
9. Skär loss brösten och skiva det sedan. Skär loss lårköttet och ta bort senorna och skär i bitar. Hit kan förberedas. Värm försiktigt i mikrovågsugn eller under folie i 175º.
10. Stek klyftpotatis och värm sås, fyllning och grönsaker före servering. Baconskivorna som skyddat bröstet kan hackas och serveras med kalkonen eller med brysselkålen.

 

2004-12-28

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept