VARMRÄTTER

 

Kycklingspett med jordnötssås & limeris

 

 

Portioner: 4
 

600 g kycklingbröst, strimlat
rapsolja, till stekning

Marinad
2 st. vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 dl teriyakisås
ingefära, färsk, cirka 5 cm.

Jordnötssås, 4 port
3 dl kokosmjölk
1 dl jordnötssmör, crunchy
1 msk soja
1 tsk sambal oelek
1 st. schalottenlök, riven

Limeris, 4 port
4 satser basmatiris, kokt
1 st. lime, gärna ekologisk, tvättad
200 g gröna bönor, förvällda

Exotisk salsa, 4 port
0,5 st. ananas, skalad
2 st. salladslökar
1 st. avokado, delad, skalad och urkärnad
0,5 st. röd spansk peppar, urkärnad
0,5 st. granatäpple, delat
1 msk pressad citron
1 kruka färsk koriander
 
Gör så här
1. Lägg samtliga ingredienser till marinaden i en plastpåse. Låt köttet marinera minst 30 minuter. Gör under tiden jordnötssås, salsa och koka ris (se nedan).
2. Lägg samtliga ingredienser till jordnötssåsen i en kastrull. Låt koka ihop några minuter och rör om med visp under tiden. Servera varm eller kall, späd ut med vatten om såsen blir för tjock.
3. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Riv i det gröna av limeskalet, vänd ner bönor, rör om och smaka av med pressad lime.
4. Fixa salsan genom att hacka ananas, lök, avokado och peppar. Knacka ut kärnorna från granatäpplet med en träslev bakifrån. Blanda ner dessa samt vinäger. Toppa med grovt hackad koriander.
5. Trä köttet på spett och stek i olja eller grilla tills köttet är helt genomstekt.
6. Servera med limeris, jordnötssås, salsa och färsk lime!

Tips:
Smaksätt jordnötssåsen lite extra med 2 cm riven, färsk ingefära, 1 riven vitlöksklyfta eller några droppar sesamolja. Även i marinaden passar det med några droppar sesamolja.
 
 

21 februari 2010

 

 

Surfat in på denna sida? Jag har mer recept