VARMRÄTTER



Kefta

Små kryddiga köttbullar som i Marrakech. Servera i pitabröd eller couscous som huvudrätt eller som småvarmt på buffén.
4 pers.

500 g nötfärs eller lammfärs
1 st. liten rödlök, skalad och tunt skivad
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk paprikapulver
1 st. tumstor bit färsk ingefära, skalad och finriven
en liten knippa färsk koriander, finhackad
havssalt och finmald svartpeppar
1 st. liten rödlök, skalad och finhackad
2 nävar körsbärstomater, delade
0.5 st. citron, saft
kallpressad olivolja, extra virgin
olivolja
4 st. pitabröd eller osyrade bröd eller couscous

Vid servering
grekisk yoghurt
harissa
4 nävar blandade salladsblad

 

1. Om du använder en grill tänder du den nu så att den blir ordentligt varm.
2. Lägg alla keftaingredienserna i en stor skål och krydda generöst med salt och peppar.
3. Knåda med rena händer så att alltihop blandar sig riktigt ordentligt.
4. Dela smeten i fyra delar och gör sedan 5 köttbullar av varje del.
5. Lägg dem på ett fat, täck med plastfolie och ställ i kylen i minst 30 minuter.
6. Om du använder en grillpanna eller en stor teflonpanna ställer du den på medelvärme samtidigt som du tar ut keftan ur kylen.
7. Lägg den finskivade rödlöken och de delade körsbärstomaterna i en liten skål.
8. Tillsätt citronsaften och dubbelt så mycket jungfruolja och blanda tills du har en dressing.
9. Smaka av, krydda med salt och peppar om det behövs och ställ åt sidan.
10. Ringla lite olivolja över keftan och grilla eller stek dem sedan i den varma pannan i 7–10 minuter eller tills de är genomstekta och har fått rejält med färg.
11. Vänd på dem då och då.
12. Du kan behöva steka i omgångar så att det inte blir för trångt i pannan.
13. Under tiden värmer du bröden i en varm torr panna i cirka 30 sekunder på varje sida.
14. Riv de varma bröden i två delar och snitta sedan upp dem med en kniv.
15. Skeda upp och bre ut lite yoghurt och harissa i det öppna brödet och lägg en sked rödlökssallad och några köttbullar i varje.
16. Servera med salladsblad till och hugg in



2012-06-15


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept