Fisk


 

Ugnsbakad laxfilé Lorensberg
4 pers



600 g laxfilé
6-8 msk mild gorgonzola (eller annan krämig ost, ej alltför stark, t ex camembert)
1 msk olivolja
½ msk salt

Sherrysås:
1 dl halvtorr sherry
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl crème fraiche
1 dl finhackad dill
1 msk smör

Putsa laxfilén fri från ben. Dela filén i fyra bitar.
Lägg varje bit med skinnsidan ner mot skärbrädan. Gör med en vass kniv ett snitt likt en ficka i mitten av varje bit. Se till att snittet inte blir för djupt.
Lägg laxbitarna i en smord eldfast form.
Fördela osten i "fickan" på varje laxbit. Pensla med olja och salt lätt.
Sätt laxen på galler i mitten av ugnen och låt stå i 8-10 minuter i 200 grader. Något längre tid behövs om laxbitarna är tjocka.
Såsen:
Koka vinet med buljongtärningen tills hälften återstår.
Tillsätt crème fraiche och låt den bli varm. Lägg i dillen.
Vid servering hälls såsen över laxen (ett annat alternativ är att servera såsen bredvid, vilket är det vanligaste).
Servera med kokt potatis eller kokt ris, grönsallad och ett gott vin.

 

16 februari 2012

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept