Fisk


Fylld gratinerad spättafilé
 

 

4 pers

8 rödspättafiléer
½ dl vitt vin
2 dl fiskbuljong eller 2 dl vatten + ½ fiskbuljongtärning
2 dl grädde
maizenamjöl till redning
saft från ½ citron
1 krm kajennpeppar
salt
2 äggulor
2 msk parmesanost

Fyllning:
1 msk smör eller margarin
100 g champinjoner
100 g broccoli
½ liten gul lök
1 dl grädde
salt och peppar

Garnering:
räkor
timjan
sparris
tomater

Gör fyllningen. Hacka champinjoner och broccoli mycket fint. Hacka lök fint och fräs den med svampen i matfett tills vätskan kokat bort och tillsätt därefter broccolin.
Låt broccolin fräsa med någon minut och tillsätt grädden. Koka ihop till en simmig konsistens. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.
Smörj en ugnsfast form. Lägg fräset på ena halvan av filén och vik över. Placerafilén i formen, häll på vin och lägg ett smörat bakplåtspapper över. Baka fisken i 20 minuter i 200 grader.
Häll vätskan från formen i en kastrull. Tillsätt fiskbuljong och grädde och koka ca 5 minuter. Red eventuellt av med lite maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av med citronsaft, kajennpeppar och salt.
Ta kastrullen från värmen och vispa ner äggulor och ost i såsen.
Lägg fisken på ett ugnsfast fat, häll såsen över och gratinera tills såsen fått fin färg i 5 minuter i 250 graders överugnsvärme.
Garnera med räkor, sparris, tomater och timjan.

 

06 maj 2012

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept