Fisk


Lättlagad laxpytt med äppelsalsa


4 portioner
Tillagningstid: 30 min.



1 kg potatis, gärna liten
2–3 msk olivolja
salt, peppar
150–200 g sköljd spenat, gärna babyspenat

Salsa
3–4 röda äpplen
1 liten rödlök
1 röd chili
2 msk rödvins- eller
vit balsamvinäger
1 msk flytande honung
2 msk olivolja

3 msk finhackad persilja
smör till stekning
500 g grytbitar av lax
citronpeppar till kryddning
1/2 citron, den färskpressade saften
4 citronklyftor till servering

Sätt ugnen på 225 grader.
Klyfta potatisen. Blanda potatisen med oljan på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra. Stek i mitten av ugnen cirka 15 minuter, rör om och stek ytterligare cirka 10 minuter. Blanda spenaten med potatisen så att spenaten mjuknar.
Gör salsan under tiden potatisen steks. Dela, kärna ur och fintärna äpplen. Skala och finhacka löken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda vinäger, honung och olivolja i en skål. Vänd ner äppeltärningar, rödlöken, chili och persilja.
Låt smöret bli ljusbrunt i stekpanna. Lägg i laxbitarna och bryn dem cirka 1 minut på varje sida. Krydda med citronpeppar, ringla över citronsaften och efterstek under lock cirka 3 minuter.
Lägg upp potatisen och laxen på tallrikar.
Servera med salsan och citronklyftor.
 



17 januari 2014

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept