Translate to any language:

Fisk



Stekt lax med rostad pestopotatis
 


 

 



4 portioner



Pesto
70 g ruccola (spara några blad för dekoration)
ca ½ dl färskriven parmesanost
25 g pinjenötter
3/4 dl olivolja
Salt
Ssvartpeppar

Potatis
1 kg potatis
Olivolja

Lax
ca 600 g färsk lax, i fyra skinn- och benfria skivor
2 msk smör
ca 1 msk olivolja
1 citron, rivet skal och saft
Salt
Svartpeppar



Pesto
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg alla ingredienser till peston utom oljan, salt och peppar i en matberedare eller använd stavmixer. Mixa alltsammans och tillsätt olivoljan droppvis under tiden som peston blandas till en jämn röra. Smaka av med salt och peppar.

Potatis
Skölj potatisen väl och skär den i klyftor. Lägg klyftorna i en smord ugnsäker form eller långpanna. Vänd runt peston i formen så att den fördelar sig jämnt på potatisen. Sätt in ugnen och stek klyftorna i ca 25 minuter eller tills de är mjuka. Ta ut och smaka av med salt.

Lax
Hetta upp smöret i en stekpanna. För att få en fin stekyta lägg i laxskivorna och stek dem på hög värme, med skinnsidan nedåt, i ett par minuter. Salta, peppra och ös fisken med smöret under stektiden. Sänk värmen och tillsätt olivolja och citronsaft (1 msk). Stek skivorna ca 4 minuter på varje sida (tillagningstid beräknas efter fiskens tjocklek). Strö över citronriv.
Dekorera portionerna med några ruccolablad och servera genast med nyrostad pestopotatis.
 



01 april 2016

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept