Förrätt


 

Het skaldjurscocktail
6 port.                                  Under 30 min




1 kg räkor med skal (storlek 70/90)
1 burk kräftstjärtar (ā 360 g)
1/2 gurka
1 ask körsbärstomater (ā 250 g)
1 selleristjälk
1 dl finstrimlad salladslök
1 msk färskpressad citronjuice
finrivet skal av 1 citron
1/2 msk finhackad chilifrukt (t ex spansk peppar, jalapeņo eller thaichili), ev. mer efter smak
1/2 påse babyspenat (ā ca 30 g)
dillvippor och citronklyftor till garnering

Cocktailsås:
1 1/2 dl lättcrčme fraiche
1 dl majonnäs
2 tsk tomatpuré
ev. 1 msk torr sherry
1 krm tabasco (ev. mer efter smak)
1 krm salt

Rör ihop ingredienserna till cocktailsåsen, dosera tabascon efter egen smak. Ställ kallt.
Skala räkorna men spara några med skal till garnering. Häll av kräftstjärtarna.
Skala, kärna ur och tärna gurkan. Skär tomaterna i halvor eller fjärdedelar. Strimla selleristjälken.
Kan förberedas hit, några timmar i förväg.
Blanda räkor, kräftstjärtar, gurka, tomater, selleri och salladslök försiktigt i en skål tillsammans med citronjuice och finrivet citronskal.
Tillsätt mängden chili efter sort och smak.
Lägg babyspenat i portionsglas. Fördela skaldjursblandningen över. Garnera med citronklyftor och dillvippor.
Servera såsen vid sidan av. Det är effektfullt att ställa glasen på krossad is.

16 januari 2012


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept