FÖRRÄTTER


Ägg och ansjovissallad

 

 

 

Portioner: 6

3 tsk mörk fransk senap
1 stor pressad vitlöksklyfta
1 msk vinäger
2 dl olja, helst olivolja
1 tsk torkad dragon
2 burkar ansjovisfiléer á 125 g
nymalen svartpeppar
1/2 citron
6 stora kokta potatisar
6 hårdkokta ägg
isbergssallad eller grönsallad
kapris


Tillbehör:
rostat bröd eller knäckebröd, smör


1. Blanda senap, vitlök, vinäger och olja. Tillsätt spadet från en av ansjovisburkarna, litet citronsaft, dragon och peppar. Såsen skär sig men det gör ingenting. Tag ansjovisfiléerna från den öppnade burken och skär dem i små bitar. Blanda ner dem i såsen. Smaka av med salt och mer citronsaft om det behövs. Låt såsen stå i kylskåp ett par timmar så att smakerna utvecklas.
2. Skala äggen. Dela dem i gulor och vitor, vira in gulorna i plastfolie och förvara dem i kylskåp så länge. Grovhacka vitorna. Skär potatisen i tärningar och blanda den med de backade vitorna. Häll över såsen. Rör om väl så att såsen blir jämnt fördelad. Täck salladen med plastfolie och låt den stå i kylskåp, gärna över natten.
3. öppna den andra ansjovisburken och dela ansjovisfiléerna på längden. Smaka av salladen, tillsätt litet mer ansjovisspad om smaken inte är tillräckligt stark. Mosa gulorna.
4. Lägg hela salladsblad eller strimlad isbergssallad i botten och runt kanterna på ett djupt fat. Lägg den
marinerade salladen i mitten. Täck med de mosade äggulorna och lägg de delade ansjovisfiléerna i ett snyggt rutmönster ovanpå, Garnera med kapris.

2003-07-21

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept