GRILL



 

Fläsk och -filé på pinne med fänkålsrubb


10 spett
60 min

10 träspett
ca 500 g fläskfilé
1/2 gul lök
3 lagerblad
5 svartpepparkorn
1 tsk salt
2 krm peppar
ev. rubb (fänkålsrubb)
400 g rimmat stek- eller sidfläsk i bit

Fänkålsrubb
1 msk hela fänkålsfrön
1 tsk hel anis
1 tsk svartpepparkorn
2 tsk finrivet citronskal
1 msk finskuren koriander

Lägg träspett i blöt. Skär bort svålen på fläsket. Skala löken. Lägg fläsket, löken, lagerblad och pepparkorn i en kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker.
Koka ca 40 minuter under lock tills köttet är mört. Ta upp och låt svalna. Skär i ca 2 cm stora bitar.
Putsa fläskfilén och skär i ca 2 cm stora bitar. Krydda med salt och peppar. Gnid ev. in köttet med Fänkålsrubb. Låt dra 30 minuter.
Varva filé och stek-/sidfläsk på spetten. Grilla runt om ca 8 minuter. Pressa över citronjuice vid servering.

Fänkålsrubb
Smakrik rubb som är särskilt god till fläskkött och kyckling. Att först rosta fänkålsfröna gör hela skillnaden.

Rosta hela fänkålsfrön i en torr och het panna. Stöt dem med anis
och svartpepparkorn i en mortel eller mixa i en liten matberedare.
Blanda med finrivet citronskal och finskuren koriander.
Gnid in spetten med rubben ca 30 minuter före grillning.


26 maj, 2014


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept