VARMRÄTTER


Fläskkött med vattenkastanjer

 

 

Portioner: 2


200 g fläskkött (tex. fläskstek)
1 brk vattenkastanjer
1 purjolök
4 vitlöksklyftor
4 chilifrukter eller jalapeņo
1/2 dl vatten
soja
ingefära
olja (gärna olivolja)
ris

 Sätt på riset, det är det som tar längst tid.
 Skär upp fläskköttet i centimeterstora tärningar. Om du vill så kan du lägga dem i en marinad bestående av soja, ingefära eller något annat som verkar passa bra.
 Häll bort lagen från vattenkastanjerna, skär dem i grova bitar. Hacka vitlöken mycket fint och skär chilifrukterna fint. Skölj purjolöken och skär den i ringar.
 Använd en stekpanna (gärna teflonpanna) eller en bred och låg kastrull (en traktörpanna är var jag använder), eller ännu hellre en wok om du har tillgång till en.
 Wokad mat bygger på att man har mycket hög temperatur och gör allt mycket snabbt och under omrörning, annars bränner saker och ting fast.
 Sätt plattan på högsta eller näst högsta steget. Häll i några matskedar olja och vänta tills oljan blir varm.
 Lägg i vattenkastanjerna och låt dem fräsa under omrörning i någon eller några minuter. Var försiktig, för oljan kan stänka ganska mycket, och det gör väldigt ont att få den på sig.
 Lägg i köttet och låt det få färg.
 När köttet börjar se bra ut är det dags att ha i vitlöken och chilifrukterna. Låt allt fräsa i någon minut och häll sedan i vattnet. Ha i några teskedar soja och låt sedan vattnet koka bort. Köttet får nu en mycket fin smak. Ha i purjolöken mot slutet så att den får lite smak, men den ska vara ganska rå när man serverar.

2002-10-26

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept