Translate to any language:

VARMRÄTTER


 Svampgratinerad fläskfilé

 

Antal portioner: 4

500 g fläskfilé
2 msk smör
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar eller vitpeppar

Stuvad svamp:
1 liter rensad färsk svamp
3 msk smör eller margarin
2.5 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl grädde
0.5 tsk salt
1 tsk soja
1 krm vitpeppar eller svartpeppar
1 vitlöksklyfta

Gratinering:
1 dl riven riven ost

Ugnstemperatur
250º

1
Stek fläskfilén hel eller i skivor. Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Bryn hela fläskfiléer runtom på ej för stark värme. Krydda med salt och peppar. Efterstek under lock på svag värme 15-20 minuter. Eller skär filéerna på snedden i ca 2 cm tjocka skivor. Stek skivorna 2-3 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar.

2
Djupfrysta fläskfiléer steks nätt och jämnt tinade. Stek som ovan. Beräkna något längre stektid. Tag upp köttet, skär hela filéer i skivor. Späd i pannan med lite vatten. Gör svampstuvningen, tag med stekskyn som spädvätska. Smaksätt gärna med lite vitlök.

Svampstuvningen
1
Borsta färsk svamp och skölj den om det behövs. Skär den i bitar. Lägg svampen i en kastrull och låt det mesta av vätskan koka in. Tillsätt fettet och fräs svampen tills det "knäpper" i den och fettet klarnat, 5-10 minuter. Strö mjölet över svampen och rör om. Späd under omrörning med mjölk och grädde. Koka på svag värme minst 10 minuter, gärna 15 minuter. Smaka av med salt och ev soja, som också ger färg, och ev lite peppar.

2
Lägg skivad filé på ett ugnssäkert fat. Täck med svampstuvningen, strö över riven ost. Gratinera i övre delen av ugnen tills rätten fått vacker färg, 8-10 minuter.

3
Rätten kan ev göras klar i förväg, fram till gratineringen. Gratinera i 225ºC, mitt i ugnen, 15-20 minuter så att rätten både blir het och får färg.
 


tisdag 20 februari 2018


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept