VARMRÄTTER


Helstekt fläskkotlett med örter och ört- och grönpepparsås

 

 

 

 

Portioner: 4

 

1 kg hel kotlettrad med ben
2 st vitlöksklyftor
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk olivolja


 Lägg kotlettraden med benet nedåt på arbetsbänken. Skala två vitlöksklyftor och dela dem i tre, fyra bitar på längden. Snitta med vass kniv små fickor i köttet och pressa in vitlöksbitarna lite här och där.
 Skär ett dekorativt rutmönster i den feta kappan på köttet.
 Dels ser steken finare ut, men framför allt kommer kryddorna ner till köttet. Smula sönder timjan och rosmarin och strö blandningen över köttet.
 Klappa in kryddorna och avsluta med att salta och peppra.
 Tryck in en stektermometer från sidan men var försiktig så spetsen på termometern inte kommer mot benet. Det medför att termometern visar fel temperatur. Lägg köttet i långpanna och slå på lite olja, helst olivolja, och ställ in allt mitt i 175 grader varm ugn. Beräkna stektiden till 1 timme och 45 minuter eller när termometern visar cirka 85 grader. Eftersom kotlettraden är jämntjock blir stektiden densamma för en bit på ett kilo som för en på tre kilo. Köttet behöver inte ösas.

Gott till:
Ört- & pepparsås
Helstekt lök och potatis

Ört- och grönpepparsås


2 msk margarin
2 ½ msk vetemjöl
4 dl ljus buljong eller 1 ½ msk konc grönsaksfond eller kycklingfond och 4 dl vatten
3 msk matlagningsgrädde
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad basilika
1 msk finskuren gräslök
1 msk grönpeppar
½ tsk pressad citron
salt
malen svartpeppar


 Smält margarinet sakta på svag värme i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner vetemjöl och låt det skumma ihop på botten utan att det tar färg. Ta av kastrullen från plattan så att det får svalna något och vispa ner all vätska på en gång. Låt såsen koka upp och låt koka i 3-5 minuter. Tillsätt grädden och smaksätt med örter, grönpepprar och citronjuice och smaka av med salt och peppar.



2004-02-07

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept