VARMRÄTTER



 

Lammstek med senapssås, bacon och kantareller
4 pers.
 


 

1 lammstek, (800 g) urbenad
1 tsk salt
1 krm grovmald svartpeppar
1 msk olivolja
1 msk smör
6 kvistar timjan

Sås:
200 g svamp, t ex kantareller
2 schalottenlökar
140 g bacon
1 msk olivolja
2 krm salt
1 dl rött vin
2 dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
2 tsk maizena majsstärkelse
1 tsk hackad timjan
2 msk Skånsk senap


Såsen kan förberedas och bara värmas. Lammstek och potatis smakar godast nystekt.
Lamm:
Sätt ugnen på 150°. Salta och peppra lammsteken. Bryn den runt om i olivolja och smör. Lägg kött och timjan i en ugnssäker form och stek mitt i ugnen till 58° innertemperatur ca 1 timme. Ta ut steken och låt den vila ca 15 min innan den skärs i skivor.
Sås:
Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och hacka löken. Strimla baconet. Stek svampen i olivolja ca 1 minut. Tillsätt bacon, schalottenlök och salt och stek ytterligare ca 3 min.
Häll på vin, vatten och fond och låt koka upp. Häll över i en kastrull och låt koka ca 5 min. Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten. Rör ner redningen och låt koka upp. Blanda ner timjan och senap precis före servering.
Servera lammet med såsen och potatis.

måndag 09 april 2012


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept