VARMRÄTTER



 

Texas chili con carne
3 pers



0.6 kg högrev
½ tsk salt
70 g skivat bacon
1-1½ msk olivolja
½ finhackad liten gul lök
1 finhackade färska jalapeño
1½ st. finhackade vitlöksklyftor
200 g krossade tomater (1 burk)
½ msk limejuice
2 dl vatten
½ msk maizena + vatten
salt
svartpeppar ur kvarn

Kryddblandning
0.75 msk anchochilipulver eller 1 stor anchochili
½ msk chilipulver
½ msk spiskumminfrön eller 2 tsk mald spiskummin
½ tsk torkad oregano
0.25 dl vatten

Tillbehör
riven cheddarost
fintärnad avokado
finhackade korianderblad
finhackad lök
tunnskurna tomater
gräddfil eller crème fraîche

1. Putsa bort det mesta av fett och bindväv från köttet och skär det i 3 centimeter tjocka tärningar. Salta dessa med 1 tsk salt och blanda runt i en skål. Ställ undan så länge.
2. Mixa alla ingredienser till kryddblandningen. Rör om tills det blir en jämn pasta. Ställ åt sidan.
3. Stek baconskivorna i en stekgryta på medelgod värme tills de blir gyllene och knapriga. Fiska upp baconskivorna och lägg undan så länge. Häll upp baconfettet i en kopp.
4. Bryn köttbitarna i omgångar i lite av baconfettet samt lite olivolja. Fiska upp köttet. Fräs lökhack i några minuter under omrörning. Tillsätt jalapeño och vitlök och fräs ytterligare ett par minuter. Ös ner kryddblandningen och fräs i ett par minuter.
5. Lägg ner de brynta köttbitarna, krossade tomater, limejuice och vatten. Täck med lock och låt sjuda på låg värme i cirka 2 timmar. Tillsätt baconet de sista 5 minuterna.
6. Blanda maizena och vatten i en liten skål och rör ner i chilin. Rör om och värm upp chilin och se till att den tjocknar en aning. Smaka av med salt och peppar. Servera på en gång eller låt den stå i kylskåpet i 2 - 3 dagar. Grytan blir bara godare av det.
7. Servera med tillbehören i listan här bredvid samt mjuka eller hårda majsbröd, majschips, olika bönor (varma eller kalla), ris eller potatis.

 

onsdag 03 oktober 2012


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept