PAJBjudpaj med fisk och skaldjur


8-10 port
Pajdeg:
6 dl vetemjöl
275 g margarin
1 dl vatten

Fyllning:
ca 600 g räkor med skal eller ca 200 g rensade
2 burkar musslor, à 250 g
600-800 g djupfryst fiskfilé, t ex torsk, kolja
50 g margarin
5 msk vetemjöl
5 dl räk- och musselspad
2 dl grädde
1 tsk dragon
salt, peppar
1 msk pressad citron
ca 2 dl hackad dill

Pajdegen:
Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt margarin, skuret i mindre bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Svep om folie och låt degen vilai kylskåp ca ½ timme. Gör fyllningen under tiden.
Kavla ut degen till en platta och tryck ut den över botten och kanter i en liten långpanna (ca 25x30 cm). Nagga degen och räffla kanten med en gaffel. Låt den gärna vila ca 15 minuter. Grädda pajskalet i mitten av ugnen, ca 20 min i 225 grader.
 

Fyllningen:
Skala räkorna. Koka skalen med ½ l vatten ca 10 min, sila spadet. Häl av spadet på musslorna, spara det. Skär fisken, något tinad, i mindre bitar. Sjud dem i räk- och musselspadet ca 5 min. Tag upp fisken och mät upp spadet.
Smält margarinet i en kastrull, rör ner mjölet. Späd med kokspadet och koka upp under omrörning, späd även med grädden. Koka 3-4 min. Smaksätt med smulad dragon, lite salt och nymald peppar, pressad citron och dill. Blanda i fisk, räkor och musslor och låt allt bli hett men inte koka, då blir skaldjuren sega. Lägg stuvningen i det varma pajskalet.
Servera med en grön sallad och ev vitt bröd.

23 april 2010

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept