PAJ



Ostfrasig trattispaj med rökt fläsk


4 port. 75 min.

1 1/2 dl (ca 75 g) riven kryddost
125 g smör
150 g (2 1/2 dl) vetemjöl
1 liter (ca 500 g) trattkantareller
1 msk smör
1/2 purjolök
150 g varmrökt fläsk
3–4 ägg
3–4 dl grädde/mjölk
3/4 tsk salt
2 duttar kajennpeppar

Riv osten fint. Mixa med smör och mjöl till deg i liten matberedare. Eller arbeta ihop degen för hand.
Tryck ut i form med löstagbar kant, cirka 22 centimeter tvärsöver. Tryck upp deg 3–4 centimeter mot kanterna. Låt stå kallt någon timme, pricka sedan bottnen och förgrädda den 12 minuter i 225-gradig ugn. Ansa svampen, dela större exemplar och stek dem, halva mängden åt gången, först på medelvärme tills de slutar läcka vätska, sedan med 1 tesked smör. Salta och peppra, ta upp.
Snitta och skölj purjon, skiva tunt. Skiva fläsket halvcentimetertjockt, ta bort svål och strimla skivorna.
Fräs fläsk och purjo i smörresten på dryg medelvärme några minuter. Fördela svamp, fläsk och purjo i pajskalet.
Gaffla ihop ägg och mjölk eller grädde med salt och kajennpeppar, häll smeten i pajskalet och grädda mitt i 175 grader varm ugn 30–
40 minuter, tills äggstanningen stelnat. Servera ljum eller kall med sallad

25 augusti 2012

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept