Translate to any language:

PAJ



Färspaj med potatislock
 

 



 

4 portioner


1 stor gul lök
500–600 g köttfärs, lamm- eller nöt
2 msk smör till stekning + 1 msk smör till formen
1 hönsbuljongtärning
1 msk vetemjöl
1 burk krossade tomater (400 g)
1 tsk torkade örter, t ex oregano eller rosmarin
ev 3–4 msk vatten
Salt,
Peppar
800 g potatis, ekologisk och vältvättad
3 msk olivolja
3–4 dl riven gratängost
3 msk hackad persilja

Sätt ugnen på 225 grader. Skala, hacka och fräs löken i smöret cirka 3 minuter. Lägg i färsen. Stek den under omrörning så att den blir grovt grynig, cirka 5 minuter. Smula ner buljongtärningen, blanda i mjölet och rör om. Tillsätt tomaterna och örterna. Koka upp och sjud under lock 10 minuter. Späd färsen med lite kokande vatten om den känns för tjock. Smaka av med salt och peppar.
Gör potatisen under tiden. Skiva potatisen, använd gärna matberedare eller mandolin. Fräs den i oljan, gärna i två omgångar, 5–8 minuter. Salta.
Bred ut färsen i en smord ugnssäker form. Toppa med osten, lägg på potatisen och gratinera i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills potatisen är mjuk.
Garnera med hackad persilja.


 30 maj 2017

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept