VARMRÄTTER


 

Pasta med räkor


4 personer



600 g frysta räkor
200 g sockerärtor, frysta eller färska
2 vitlöksklyftor
1/2 purjolök
1 dl vitt vin
1 påse saffran
3 lagerblad
2 msk olivolja
1/2 citron
pasta
4 dl vatten
1 msk smör/margarin
1 msk mjöl
salt
peppar

Ansa purjon och finstrimla hälften (rotändan). Skär resten i några bitar.
Skala vitlöksklyftorna och hacka dem.
Skala räkorna. Lägg skalen i en kastrull och räkorna i en skål i kylen.
Fräs skalen i oljan några minuter tillsammans med den grovt skurna delen av purjon, vitlöken och lagerbladen.
Slå i vattnet och vinet i räkkastrullen och fortsätt koka utan lock.
Sätt igång pastakoket.
Koka upp en kastrull saltat vatten och koka sockerärtorna max en minut.
Spola sedan av dem i kallt vatten.
Tillbaka till räkskals-koket. Efter fem minuter silar du av räkbuljongen i en ren kastrull.
Fortsätt sjuda och rör ut saffranet i buljongen.
Knåda en kula av mjölet och smöret och vispa ut den i buljongen.
Lägg räkorna och den finhackade delen av purjon i buljongen och sjud någon minut tills allt är varmt.
Värm inte räkorna för länge. Då blir de sega.
Smaka av med pressad citron, salt och peppar.
Servera till pasta med bröd och en sallad.



25 september 2012

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept