Translate to any language:

VARMRÄTTER


Pasta med räkor och sockerärter

 

Portioner:  4


500 g bavette eller annan lång pastasort
500–600 g stora eller mellanstora skalade räkor (upptinade djupfrysta går bra). Spara det avrunna spadet.
300 g sockerärtor, färska eller frysta
1 gul lök, finhackad
1 st vitlöksklyfta, finhackad
1 msk olivolja
1 msk smör
1 peperoncino
½ citron, rivet skal
2 dl vitt vin
2 msk persilja finhackad, gärna bladpersilja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Tigerräkor, jätteräkor, kungsräkor, dessa stora räkor, är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök Naturskyddsföreningens hemsida.
Koka upp lättsaltat pastavatten under lock i en kastrull under tiden som räkor och sockerärtor tillreds.
Lägg i pastan när vattnet kokat upp och låt den koka tills 1 minut av koktiden kvarstår.
Häll av vattnet.
Värm olja och smör tillsammans med peperoncinon i en stor stekpanna.
Lägg i lök och sockerärtor och fräs dem på i på låg värme i ca 5 minuter.
Tillsätt räkor, citronskal, salt och peppar.
Rör om och stek sedan, på god värme, i ytterligare 2–3 minuter.
Plocka upp peperoncinon som kastas.
Häll därefter i vinet och låt puttra svag värme i ca 2–3 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Häll tillbaka bavetten i pastakastrullen och rör sedan ner räk- och ärtblandningen, strö över lite persilja.



29 november 2015

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept