Translate to any language:

VARMRÄTTER



Lasagne, lax och spenat

 

Portioner:  4 -6



10 torkade lasagneplattor
500 g färsk laxfilé, utan skinn
1 fänkål, (ca 300 g)
2 msk smör
1 tsk anisfrö
200 g färsk eller fryst spenat
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
2 krm riven muskotnöt

Tomatsås:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ msk torkad timjan
1 msk rapsolja
1 burk krossade tomater, (400 g)
1 tsk salt
2 krm strösocker
1 krm svartpeppar

Vit sås:
2 dl torrt vitt vin
6 dl mjölk
2 msk koncentrerad grönsaksfond
3 msk maizena majsstärkelse
3 msk + mjölk
1 krm nymald svartpeppar
1,5 dl riven parmesanost

Tillbehör:
parmesanost
pumpakärnsvinägrett, (kan köpas färdig)

Sätt ugnen på 200°.

Tomatsås:
Skala och finhacka löken. Fräs lök och pressad vitlök tillsammans med timjan i rapsolja 2–3 min.
Tillsätt krossade tomater, salt, socker och peppar. Låt såsen sjuda på svag värme ca 10 min.

Vit sås:
Reducera vinet till hälften. Tillsätt mjölk och grönsaksfond. Koka upp. Tillsätt Maizena, utrörd i mjölk under kraftig vispning. Koka upp och smaka av med peppar.
Ansa och skär fänkålen i tunna strimlor. Fräs den i smör tillsammans med anis tills den mjuknar och får lite färg.
Tillsätt spenat och låt steka med ca 2 min. Smaka av med salt, peppar och riven muskot. Skär laxen i ca 1/2 cm tjocka skivor.
Häll lite av såsen i en ugnssäker form. Varva lasagneplattor, tomatsås, spenat, fänkål, lax, och vit sås. Översta lagret ska vara plattor och sås. Strö över osten.
Grädda lasagnen mitt i ugnen ca 30 min, tills den fått fin färg. Låt vila 10 min före servering.
Servera med parmesanost och pumpakärnsvinägrett.
 




27 januari 2016

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept