VARMRÄTTER


 

Musselpasta med bacon
4 pers.                                                       30 min.

 

350 g pasta, gärna pappardelle
1 msk olivolja
2 msk olivolja
1 gul lök, i bitar
1 hackad vitlöksklyfta
2 dl vitt vin
2 msk färsk timjan
1 kg blåmusslor
140 g finhackat bacon
2 skivade schalottenlökar
1 skivad vitlöksklyfta
1,5 skivade morötter
0,5 hackad röd chili
1 dl grädde
0,5 tsk nymalen svartpeppar
1 msk hackad färsk timjan

Koka pastan enligt förpackningens anvisningar, häll bort kokvattnet och blanda i 1 matsked olivolja.
Hetta upp olja i en rymlig gryta, fräs löken någon minut under omrörning. Tillsätt vin och timjan. Koka upp och låt koka medan du rensar musslorna. Skrubba musslorna i kallt vatten och dra bort det lilla skägget. Om en mussla är öppen och inte stänger sig när du knackar den mot diskbänken, släng den.
Lägg musslorna i lök- och vinblandningen, lägg på locket och låt koka några minuter på högsta värme. När musslorna öppnat sig är de klara. Släng de musslor som inte öppnat sig. Häll av vätskan som är kvar och sila den.
Hetta upp en annan kastrull. Fräs baconhacket tills köttet fått färg. Tillsätt lök, morötter och chili. Tillsätt det silade musselavkoket och grädde och låt såsen koka cirka 3 minuter. Smaka av med peppar och timjan.
Ta bort skalen från hälften av musslorna. Vänd ihop pasta, sås och musslor.



31 januari 2012

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept