Sås


Hemlagad majonnäs



ca 4 dl majonnäs,

2 äggulor
4 dl solrosolja
1 msk fransk senap (valfritt)
0,5 tsk salt
2 krm peppar

Hemlagad majonnäs som är lätt och går snabbt att göra. Använd gärna nyttig solrosolja. Rapsolja eller olivolja blir också bra. Mycket godare än köpt majonnäs.
Här är majonnäsen smaksatt med lite fransk senap som också hjälper att binda ihop majonnäsen.
Med någon msk citronsaft blir det citronmajonnäs; lite cayennepeppar och vitlök blir god vitlöksmajonnäs (Rouille) som du kan ha till kebab, grillat, kött, fisk, fisksoppa mm.
Några gillar någon droppe worcestersås i också.
Sen kan du göra skagenröra med räkor mm.
Välj gärna en solrosolja men det går bra med annan matolja. Solrosolja är rik på omega-6 fettsyran linolsyra och innehåller mycket E-vitamin.

Se till att alla ingredienser har samma temperatur - rumstemperatur eller kylskåpskallt. Annars skär det sig lätt.
Vispa äggulor, salt, peppar och ev. senap fluffigt i en skål.
Ställ skålen på en blöt wettex så står den stadigt och du kan vispa med en hand och hälla olja med den andra.
Tillsätt några droppar och rör i sedan vispa lite mer och mer olja droppvis. Efter ett tag när du ser att ägget och oljan tjocknar till en majonnäs kan du hälla i oljan lite fortare under tiden att du vispar.
Smaka av majonnäsen med salt och peppar. Om majonnäsen blir för tjock kan man späda med några droppar vatten
Det går även bra att mixa ihop majonnäsen med en stavmixer eller i matberedare med visp.



2013-11-04



Surfat in på denna sida? Jag har mer recept