SOPPA

Soppa på bruna bönor med kumminfläsk



 

Portioner: 4

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 msk torkad timjan
½ msk ättiksprit (12 procent)
½ msk strösocker
½ ”korv” bruna bönor (färdigkokt, à 500 g)
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar (utan glutamat), t ex Friggs
300 g rökt helt sidfläsk
2 krm salt + 1 krm svartpeppar
1 morot
1 msk hel kummin
1 dl mjölk
Till garnering:
2 msk färsk timjan
2 msk färsk persilja

1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem i olja tillsammans med timjan. Tillsätt ättika, socker, bönor, vatten och buljongtärningar, rör om.

2. Skär bort svålen på fläsket och lägg den i soppan. Låt allt koka ihop i cirka 15 minuter.

3. Ta upp svålen och mixa soppan slät. Sila av genom finmaskig sil och häll tillbaka i grytan. Smaka av med salt och peppar. Ställ soppan åt sidan.

4. Skär bort överflödigt fett på fläsket och tärna fläsket. Skala och tärna moroten.

5. Fräs fläsk och morot med kummin i en panna, tillsätt lite olja om det känns för torrt.

6. Tillsätt mjölken i soppan. Värm den något, men inte så att den kokar! Skumma upp soppan genom att mixa med en stavmixer. Späd med lite vatten eller mjölk om den känns för tjock.

7. Toppa soppan med kumminfläsket och hackade färska örter.


 

04 februari 2010

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept