SOPPA

Pasta Fagioli - bönsoppa med pasta
2 port.     ca 45min.



3 dl röda eller bruna bönor, eller vita cannellinibönor
1 vitlöksklyfta
1 msk rosmarin
½ stjälk selleri
½ morot, liten
2½ msk olivolja
salt
svartpeppar, nymalen
1½ dl pasta, sönderbruten linguine eller enkla makaroner
½ gul lök
200 gram krossade tomater
½ dl riven parmesanost

Skala vitlöksklyftorna och vira in dem i ett litet tygknyte tillsammans med rosmarinen. Lägg kryddpåsen och bönorna i en kastrull.
Skala löken och se till att rotändan hålls intakt under kokningen. Skölj skala och hacka sellerin och moroten. Lägg ner hacket tillsammans med löken och de krossade tomaterna i bönkastrullen. Tillsätt olivolja och koka upp. Låt sedan allting sjuda under lock i ungefär en timme. (Om du använder torkade bönor som lagts i blöt tar kokningen längre tid, ca två - tre timmar).
Lyft upp kryddpåsen, löken och ungefär en tredjedel av bönorna ur kastrullen. Passera bönorna och lägg tillbaka röran med de hela bönorna igen. Koka upp soppan på nytt, den här gången med pasta. Smaka av med salt och peppar och späd eventuellt med lite vatten. Servera med en rejäl näve riven parmesan.


05 december 2012

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept