SOPPA

 Soppa med grönkål


4 pers.
1 medelstort stånd grönkål
vatten, salt
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 liter vatten
2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar
salt
vit- eller svartpeppar
(½-l tsk timjan, mejram eller körvel eller
½ dl hackad gräslök)

Till servering:
2 dl vispgrädde
2 hg färska räkor

Rensa och skölj grönkål Repa bladen från grova
stjälkar, skär bladen i breda strimlor. Lägg ner grönsakerna i kokande saltat vatten (½ tsk salt till 5 dl vatten).
Koka grönkål 10 -I5 min. Slå bort spadet. Hacka grönsakerna grovt eller fint. De kan också finfördelas i matberedare eller mixer.
Smält fettet i en gryta. Lägg i hacket och låt det fräsa
ett par minuter. Strö över mjölet och rör om. Späd med vattnet, lite i taget och koka upp. Tillsätt smulade bul-jongtärningar och koka 3-5 min.


Till servering:
Servera soppan het, helst i varma tallrikar, med vispad grädde och nyskalade färska räkor.
 


Inlagd den 08 februari 2015


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept