SOPPA

 

Ärtsoppa på indiskt vis

 



4 pers
 



4 dl ärter
1 1/5 l kokande vatten
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
3 msk riven färsk ingefära
1 finhackad, urkärnad och färsk chili
3 msk smör
2 tsk spiskummin
1 tsk garam masala
2 tärningar grönsaksbuljong eller hönsbuljong
Ssalt efter smak
2 msk hackad färsk koriander (kan bytas ut mot persilja)

Lägg ärterna i en skål, slå över det kokande vattnet och låt ärterna dra.
Fräs lök, ingefära, vitlök och chili i smör i en kastrull tills löken är mjuk och genomskinlig.
Tillsätt kryddorna och fräs i någon minut. Häll på ärterna med vattnet, tillsätt buljongtärningar och låt koka under lock på svag värme tills ärterna kokar sönder, ca 15 minuter.
Mixa soppan med stavmixer, smaka av med salt och tillsätt koriander som får sjuda med någon minut innan servering.
Servera gärna soppan med ett gott surdegsbröd.

Tips
Kryddorna kan varieras med någon färdig kryddpasta såsom balti eller biryani.


Inlagd den 19 november 2015


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept