SOPPA

 

Gazpacho - andalusisk soppa

 




4-5 portioner.

1 stor grön paprika

1 liten gul lök

1 gurka (ca 400 g)

1 liter vatten

2 höns- eller grönsaks buljongtärningar

1 brk krossade tomater (400 g)
1 vitlöksklyfta

1 msk pressad citron eller 1 tsk vinäger

1-2 msk olivolja

Salt

Svartpeppar

Tabascosås och/eller tomatpuré

Lättast att göra med matberedare eller mixer eftersom grönsakerna ska finfördelas råa.
Klyv, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Skala och skär löken i bitar. Skär 3/4 av gurkan i bitar. Koka upp hälften av vattnet och lös upp buljongtärningarna. Späd med resten av vattnet och låt buljongen svalna.
Lägg grönsaksbitarna, tomaterna och den skalade vitlöken i matberedaren eller mixern. Kör tills allt är finfördelat. Blanda grönsaksröran med den kalla buljongen, pressad citron eller vinäger och olja. Smaka av med salt, nymalen peppar och någon droppe tabasco eller lite tomatpuré.
Skär resten av gurkan i fina strimlor eller i tunna skivor, t ex med osthyvel. Blanda i dem.
Servera soppan väl avkyld, gärna med några isbitar i. Servera gärna med krutonger.


Inlagd den 19 december 2015


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept