SOPPA

Champinjonsoppa med krutonger


4 portioner

600 g champinjoner, skivade
1 msk smör
2 schalottenlökar, finhackade
1 klyfta vitlök, finhackad
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 dl creme fraiche
1 dl grädde
(1 msk mjöl till redning)
Salt
Svartpeppar
1–2 tsk sherryvinäger

Till servering
2–3 skivor ljust surdegsbröd, tärnat
1 msk smör
en knippe persilja, bladen, hackade

Stek svampen i rymlig torr stekpanna, tills nästan all vätska kokat bort. Tillsätt smör, lök och vitlök och fräs ytterligare några minuter tills det knäpper i svampen. Ta undan cirka en fjärdedel av svampen till topping och lägg över resten i en kastrull.
Häll i vatten, buljongtärningar, creme fraiche och grädde. Koka i cirka 8 minuter, red eventuellt av med mjölet utrört i lite av vätskan. Mixa soppan slät med stavmixer, smaka av med salt, peppar och sherryvinäger.Medan soppan kokar, stek surdegsbrödet frasigt i smöret.
Servera soppan med den sparade svampen, krutonger och persilja.


Inlagd den 12 januari 2017


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept