SOPPA



Grönkålssoppa


4 portioner

2 l färsk grönkål (el 400 g fryst)
1 purjolök
2 msk matfett
1½ liter vatten (el skinkspad)
2 buljongtärningar (grönsaks- el hönsbuljong) el 3 msk konc fond
3 potatisar (mjölig sort), ca 100 g
Salt
Peppar

Tillbehör:
Kokta ägghalvor i klyftor
Bröd

• Förväll färsk grönkål först genom att koka dem ca 5 min i lättsaltat vatten (1 tsk salt till 1 liter vatten). Låt den rinna av i en sil och pressa ur vattnet. Hacka el mixa dem.
• Snitta, skölj och strimla purjolöken mycket fint.
• Smält matfettet i en gryta. Tillsätt den strimlade purjolöken och fräs den..
• Tillsätt vattnet och buljongtärningarna el fond.
• Skala och riv potatisen. Tillsätt den rivna potatisen i grytan. Låt soppan sjuda i ca 10 min. Rör då och då.
• Tillsätt förvälld, hackad eller frusen grönkål i soppan, låt allt få ett uppkok.
• Vill du ha en tjockare konsistens så red av med lite vatten blandat med 1 msk majsstärkelse. Om du vill ha soppan tunnare så späd med vatten.
• Smaka av soppan med salt och peppar.



 
 


Inlagd den 05 april 2017


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept