SOPPA


Indiskinspirerad hönssoppa med curry


4 portioner


1 höna eller en kyckling (1,5 kg)
Vatten

1 morot
1 lök
1 bit rotselleri
1 äpple
1 dl ris (+ 1.5 dl vatten om riset kokar med i buljongen)

Svartpepparkorn
Timjan
1 lagerblad

4 msk smör
1 msk curry
1 tsk tomatpuré
2 msk vetemjöl
2 dl grädde

Lägg hönan i en rymlig kastrull. Fyll på med kallt vatten tills fågeln är täckt + 1,5 dl extra tilltaget vatten (för risets skull). Koka upp och skumma av ordentligt.
Tillsätt nu morot, rotselleri och kryddor. Koka upp igen, sänk värmen och låt sjuda långsamt. Skala löken och äpplet. Tärna äpplet i fina tärningar som du lägger undan i burk eller under tallrik (så att äpplet inte blir brunt tills det ska användas.). Lägg i äppelskal, kärnhus och resterna av löken i den sjudande buljongen. Allt ska nu sjuda i cirka två timmar.
Tillsätt riset när 20 minuter återstår av koktiden.
Ta upp hönan/kycklingen när den kokat cirka 2-2,5 timme (eller när du avgör att den är färdig). Låt svalna under en fuktig handduk.
Sila buljongen till en annan kastrull och lägg riset åt sidan. Fräs lök och äpple i smör i grytan du kokat hönan i. Pudra över curryn och vetemjölet. Tillsätt tomatpurén. Fyll på med den heta och silade buljongen. Låt koka i tio minuter.
Plocka hönan fri från skinn och ben. Skär i bitar. Du avgör hur mycket kött du vill ha i soppan. (Ca 1 dl per person räcker.)
Rör ner kallt smör i den färdiga soppan och tillsätt grädde. Smaka av med salt samt tillsätt fågelköttet och det kokta riset. Servera med ett gott bröd (eller papadum*) och om så önskas - en bit vällagrad ost.

 


Inlagd den 12 maj 2017


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept