SOPPA

Räksoppa med räkspett


6 portioner
 

1 kg medelstora tinade ishavsräkor
1 msk smör
1 msk tomatpuré
1 liter fiskbuljong (av fond eller tärning)
3 msk vetemjöl
2 dl matgrädde
1–2 msk tomatpuré
Ett par duttar kajennpeppar

Till servering
4–8 smördegspinnar, köpta eller av färdig smördeg

Skala räkorna, det är skalen vi vill åt i första hand. Lättbryn skalen med smör och tomatpuré i rymlig kastrull, 5–8 minuter på näst högsta värme. Slå på buljongen, låt sjuda
under lock 15 minuter. Sila från skalen och häll tillbaks spadet i kastrullen och koka upp igen.
Vispa ut mjölet i lika mycket kallt vatten, vispa ner i sjudande räkspad. Låt småputtra under lock 5 minuter, tillsätt grädden och smaka av med kajenn.
Trä räkor på spett att servera till. (Spar ev överblivna räkor till nattmacka.) Servera gärna frasiga smördegspinnar bredvid.


 


Inlagd den 12 juni 2017


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept