SOPPA

 Andalusisk soppa med kyckling och saffran



4 pers.
 

1 st lagerblad
1 msk persilja
3 tärningar hönsbuljong
2 gula lökar
1 burkar krossade tomater
2 vitlöksklyftaor
1 morot
1 palsternacka
1 tsk basilika
1 påse saffran
1 l vatten
2 msk citronsaft
1 kyckling

Tillbehör
bröd, ljust
gräddfil

1. Dela kycklingen i portionsbitar och drag av skinnet.
2. Koka upp vattnet i en kastrull. Lägg i lagerblad, persilja, hönsbuljong och den ena gula löken som du skalar och klyftar.
3. Lägg i kycklingen och låt sjuda under lock i ca 25 minuter eller tills köttsaften är klar och genomskinlig. Tillsätt mer vatten om det inte täcker kycklingdelarna. Ta upp kycklingen när den är genom kokt efter ca 25 minuter och låt den svalna. Låt buljongen fortsätta att sjuda.
4. Skala och riv morot och palsternacka grovt. Hacka den andra löken. Lägg tomaterna, 1 dl buljong, grönsakerna och de hackade vitlöksklyftorna i en kastrull. Låt sjuda i 10 minuter.
5. Häll röran i matberedare eller mixer och kör till slät puré. Häll tillbaka grönsakspurén i kastrullen och tillsätt 6 dl av silad buljong som kycklingen kokat i.
6. Smaka av med citronsaft, basilika och saffran. Ta bort köttet från benen. Strimla köttet. Lägg tillbaka kycklingköttet och låt soppan koka upp.
7. Servera soppan med en klick gräddfil eller lättcrémefraiche och ett gott bröd.


Inlagd den 11 mars 2018


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept