Vegetarisk


 

Saffransfalafel

 


4 portioner
25 minuter + tid i ugn


3 dl naturella pecannötter eller solroskärnor
2 små morötter, skalade och hackade
3 dl kokta kikärtor
1 liten gul lök, finhackad
1 stor vitlöksklyfta
½ pkt saffran (upplöst i 1 msk hett vatten)
1 liten citron, rivet skal
2 msk bovetemjöl
1 tsk havssalt
1 krm kajennpeppar

Tahinidressing:
½ dl tahini
½ dl vatten
1 tsk rivet citronskal
½ vitlöksklyfta
1 msk tamari soja
½ tsk havssalt
½ dl olivolja

Sätt ugnen på 175°. Mixa nötterna grovt. Tillsätt morötter, kikärter, gul lök, vitlök, saffransvatten, citronskal, olivolja, bovetemjöl, salt och kajennpeppar. Mixa tills allt är väl blandat. Kyl smeten minst en timme.
Forma smeten till 20 bollar. Lägg falafelbollarna på en plåt med bakplåtspapper. Baka gyllene i mitten av ugnen 35–40 min. Vänd efter halva tiden.
Mixa tahini, vatten, citronskal, vitlök, tamari och havssalt. Tillsätt olja i en tunn stråle under fortsatt mixning.
Servera i savoykåls- eller salladsblad med tabbouleh/couscous, körsbärstomater och tahinidressing
 


 

tisdag, 23 december 2014

Surfat in på denna sida? Jag har mer recept