Vegetarisk


Falafel med hummus, yoghurtdressing och picklad rödlök


5 portioner
45 min


Picklad rödlök
2 rödlökar, strimlade på längden
Saften av 1 citron
Zest av ½ citron
Salt efter smak
 
Falafel
3 dl kikärter
1 liten gul lök
1 dl bladpersilja
4 vitlöksklyftor
1 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk spiskummin
½ tsk malen koriander
2 krm svartpeppar
1 krm kardemumma (kan uteslutas)
Neutral matolja till fritering

Hummus
1 paket kikärter, 285 g (färdiga att använda), avrunna men inte sköljda
2 vitlöksklyftor
1 pressad citron
3 msk olivolja
½ dl tahini (sesampasta)
1 tsk spiskummin
½ tsk salt

Yoghurtdressing
1 dl naturell yoghurt
½ dl sweet chilisås
1 tsk riven ingefära
1 msk hackad mynta eller koriander (eller båda)
Salt efter smak

Tillbehör:
pitabröd, strimlad sallad, tomatskivor, saltgurka i stavar

Blanda till den picklade löken och låt stå och dra i kylskåp i 15 minuter.
Lägg kikärterna i en skål och häll över kokande vatten så att det täcker. Låt dra i 10 minuter, häll sedan av vattnet och låt ärterna rinna av ordentligt.
Om du använder matberedare, lägg i alla ingredienser till falafeln och mixa till en ganska torr smet. Om du inte har en matberedare kan du mortla kikärterna och finhacka resten av ingredienserna. Om smeten blir för blöt, tillsätt mer mjöl.
Hetta upp 5 cm matolja i en tjockbottnad kastrull till 180 grader. Forma bollar av smeten, själv använder jag en glasskopa och trycker till bollarna så att de blir kompakta och håller ihop.
Fritera 4–5 bollar åt gången i några minuter så att de blir mörkt gyllenbruna. Se till att vänta mellan varje omgång så att temperaturen går upp till 180 grader, annars smälter bollarna ut i oljan.
Låt bollarna rinna av på papper.
Mixa ingredienserna till hummusen i mat-
beredare eller med stavmixer tills du har en lagom slät kräm. Smaka av med salt.
Blanda alla ingredienser till yoghurtdressingen och smaka av med salt. Servera falafeln i pitabröd med tillbehören eller med couscous och tillbehör.
 


 

måndag, 31 augusti 2015

Surfat in på denna sida? Jag har mer recept