Vegetarisk


Couscous-sallad
 


4 pers.


 

1 paket cous cous eller matvete, 500 g
1 röd paprika
1 grön paprika
4 tomater
1/2 rödlök
1 knippa persilja, helst slätbladig
1/2 kruka färsk mynta eller 1 msk torkad
(1 vitlöksklyfta)
1 citron
1 dl + 1 msk olivolja
400 g räkor/ett par starka korvar/grillad kyckling
(cayenne eller annan het krydda)
Salt
Peppar

Gör i ordning cous cousen/matvetet enligt anvisningarna på paketet.
Det blir rätt mycket cous cous av ett helt paket. Ta bara halva om ni inte
är mer än lite småsugna.
Rör om i cous cousen då och då och rör eventuellt ner 1 msk olivolja så inte grynen klibbar ihop till en stor kaka.
Ansa och tärna paprikorna.
Dela tomaterna och pilla bort de rinniga kärnorna. Skär tomaterna i tärningar.
Skala och finhacka löken.
Hacka persiljan ganska grovt. Det gör inget om det kommer med lite av stjälkarna.
Hacka myntan om du använder färsk.
Gnid in insidan av en stor skål med en delad vitlöksklyfta. Strunta i det om du inte gillar vitlök.)
Häll i cous cousen, de tärnade grönsakerna och det gröna hacket. Blanda med lätt hand.
Gör dressingen: Pressa citronen i en skål. Blanda ner salt och peppar. Vispa i olivoljan.
Vänd ner dressingen i cous cousen. Salladen kan gärna stå färdigblandad ett par timmar men går utmärkt att äta direkt.
Skiva starka korvar och stek hastigt. Eller stek räkorna - du kan ta dem direkt från frysen - några minuter i lite olivolja och en nypa cayenne.
Eller dela kycklingen i bitar och värm på med en doft cayenne.
Eller gör samma sak med kokta/konserverade kikärtor om du vill köra vego.
Eller ta lite av varje om du känner dig omåttlig.
Servera cous cous-salladen med det stekta. Skivad gurka - naturell eller i en skvätt yoghurt - svalkar om du gjort cous cousen het.


 

söndag, 03 september 2017

Surfat in på denna sida? Jag har mer recept