Vegetarisk



 

 

Vegetarisk lasagne med kryddiga rotfrukter




 12 lasagneplattor
500 g cottage cheese naturell
2 dl riven ost

Tomatröra
3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 morötter
250 g rotselleri
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
1 dl vitt vin
1 msk konc grönsaksfond
2 tsk chipotlepaste eller ancho style chilipeppar (2 tsk chipotlepaste motsvarar 1 tsk ancho style chilipeppar)
1 tsk kakao
1 tsk oregano
2 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1 tsk chilipulver
1 tsk flytande honung
1 tsk salt
1 krm peppar

Garnering
1 mozzarella (ā 125 g)
1 tsk oregano

Tomatröra:
Skala, halvera och skär lök och vitlök tunt. Skala och grovriv morötter och rotselleri.
Fräs lök, vitlök, morötter och rotselleri i olja i omgångar i en stor stekpanna utan att det tar färg, ca 5 minuter. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare någon minut.

Häll i krossade tomater, vin och fond. Tillsätt chipotlepaste, kakao, oregano, spiskummin, kanel, chilipulver, honung, salt och peppar. Låt koka ihop i ca 5 minuter.

Sätt ugnen på 225°C.
Smörj en ugnssäker form (ca 30 x 20 cm för 4 portioner). Varva lasagneplattor med tomatröra, cottage cheese och lite riven ost mellan varje lager. Börja och sluta med tomatröra.
Fördela mozzarellan riven i bitar överst. Strö över oregano. Ställ in i ugnen ca 30 minuter, lägg ev på aluminiumfolie mot slutet. Servera gärna lasagnen med sesamdressad råkostsallad, se receptet Sesamdressad råkostsallad.t griskött. Får den stå ännu längre lämpar den sig bäst i wok och grytor.


 

torsdag, 08 mars 2018

Surfat in på denna sida? Jag har mer recept